31 Mayıs 2019 Cuma

EUROVISION ŞARKI YARIŞMASI NEDİR?


EUROVİSİON ŞARKI YARIŞMASI NEDİR ?

SİYAH BEYAZ EKRANLARDAN POLİTİKAYA UZANIŞI 
  

  Eurovision Şarkı Yarışması (Eurovision Song Contest), Avrupa Yayın Birliği (EBU)'nun her yıl Avrupa ülkeleri arasında düzenlediği ''dünyanın en ünlü ve uzun soluklu şarkı yarışması''dır.
2016 yılında Guinness Rekorlar Kitabına giren , en uzun soluklu yarışmadır.


  İlk kez 1956'da başlayan Eurovision macerası, San Remo Şarkı Festivali'nde doğdu. İlk yarışma 1956'da İsviçre'nin Lugano kentindeki Kursaal Theatre'da gerçekleştirilir ve o gün Hollanda, İsviçre, Belçika, Almanya, Fransa, Lüksemburg ve İtalya birlikte 7 ülke yarışmaya katılır. Yarışmanın ilk kazananı ev sahibi ülke "İsviçre" olur.


Eurovision'un ilk kazananı Lys Assia.(1956)

 Daha sonra bu katılım sayısı 2008'de 43'e ulaşarak rekor kırar. Türkiye de yarışmaya ilk kez 1975 yılında, Semiha Yankı'nın "Seninle Bir Dakika" adlı parçasıyla katılır.

 Yarışmaya 1970 yılında Julıo Iglesias, 1974 yılında ABBA  , 1988 yılında ise Celine Dion ve Lara Fabian gibi dünyaca ünlü isimler katılmıştır. Bunu yakın süreçte 2011 Blue , 2012'de Engelbert Humperdinck , 2013 Bonnie Tyler ve Cacada ve daha bir çoğu takip etmiştir.



  Ancak yeri geldi Eurovision politikanın kurbanı oldu, yeri geldi  buradan barış sesleri yankılandı. Özellikle İsrail- Filistin ve Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş ve gerilimler zaman zaman tansiyonu yükseltmiştir. Bizde bloğumuzda tek tek yaşanan bu gelişmeleri ve olayları, şarkıların 600 milyon izleyici/dinleyiciye ne söylediğine ve tabi ki dönemlere de ve siyasi olaylara da göz atarak sizlerle paylaşacağız.





KAYNAKLAR:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

HATARİ/ İZLANDA'NIN FİLİSTİN BAYRAĞI AÇMASI

2019 İZLANDA / GÖNÜLLERİN ŞAMPİYONU ANTİ-KAPİTALİST GRUP HATARİ  İSRAİL'İN FİLİSTİN POLİTİKALARINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN YARIŞMAY...